Valp till vårdhund

 

En webbaserad förberedande kurs för dig med valp som i framtiden vill gå vård- eller skolhundsutbildningen.

N

Online portal med massvis av material

N

Tillgång i 6 månader

N

Hjälp och stöd hela vägen till målet

N

Lärare med mångårig erfarenhet

N

Självstudier i egen takt

Överblick

Detta är en kurs som vänder sig till dig som har en hund som är under ett år och som har gått eller går valpkurs och samtidigt har en önskan om att i framtiden kunna arbeta med din hund inom vård, skola eller omsorg.

  • Detta är en självstudiekurs i egen takt med totalt 4 moduler.
  • Från det att du är registrerad på kursen har du tillgång till onlineportalen med materialet i 6 månader.
  • Modulerna innehåller inspelade föreläsningar samt dokument och annat interaktivt material.
  • Möjlighet till feedback via epost eller genom att skicka video på er träning till oss.
  • Välkomstpaket skickas hem till dig! (innehåller bland annat klicker & godis.

 

Kursen innehåller

N

De grundläggande tankar för valpen som du önskar bli vård- eller skolhund.

N

Vi pratar om vikten av socialisering och miljöträning.

N

Hantering

N

Grunderna om apportering

N

Grunderna om följsamhet

N

Den viktiga leken för att få fram apporteringen

N

Film med bla Mia Boivie - så arbetar vi med vårdhund i Uppsala Kommun

N

Föreläsning om hur en vårdhund tränas och arbetar.

N

Ni får med er tips och idéer

N

Och till sist .. så går vi vidare.

Boka plats

Det är rullande start på denna kursen eftersom den är en självstudiekurs som görs i egen takt. Om du vill boka plats kan du enkelt klicka på ”Lägg till i varukorg” för att sedan fullfölja beställningen/bokningen genom vår kassalösning.

Kursen kostar 995kr inkl moms

Har du frågor?

Välkommen att boka plats

Har du möjligen lite funderingar innan du anmäler dig till kursen? Hör av dig till oss så guidar vi dig.

N

Vi är snälla

N

Vi har erfarenhet från olika yrkesgrupper

N

Låt inte tvivel eller oro stoppa din dröm

N

Kontakta oss eller boka din plats nu

Vanliga frågor (FAQ)

Hur testas en blivande vårdhunds lämplighet?

Hunden testas i en miljö som är obekant för den. Testledarna möter hunden i olika situationer som ger en bild av om hunden trivs med att umgås med helt obekanta personer, om hunden gillar att leka tillsammans med främmande personer, om hunden har ett gott samarbete med sin förare och om hunden är trygg i nya miljöer även om det händer oväntade saker, både inom- och utomhus.

Kan blandrashundar utbildas till vårdhund?

Både renrasiga hundar och blandrashundar kan utbildas till vårdhund. Kravet är att hunden får godkänt resultat på det lämplighetstest för blivande vårdhundar som utförs av testledare med behörighet att utföra lämplighetstest enligt kraven i SIS nationella standard.

Kan man arbeta heltid som vårdhundsförare?

Ja, men du behöver tre hundar för att arbeta heltid. När du är färdig vårdhundsförare och certifierat dig med din första hund kan du träna upp fler hundar som du lämplighetstestar och certifierar (dvs du behöver inte gå om hela utbildningen igen.) 

Vill du ha hjälp med träningen av ytterligare hundar är du välkommen att kontakta oss för konsultationer.

Var arbetar en vårdhund/skolhund?

När projektet hund i vården startade så valde projektet att inrikta sig på personer med hjärnskador och demens. Vi var tvungna att begränsa oss. Efter det projektet som föll så väl ut så har vi utvidgat till de flesta områden (öppen vård, sluten vård, vuxenpsykiatrin, BUP, palliativa, LSS, grundskolan, gymnasieskolan, specialskolor, HVB och många många fler). 

Det som är viktigt är att som vårdhundsteam arbetar man mot uppställda mål, utvärderar och dokumenterar. Det är inte någon form av ”gosehund” utan ett möte med syfte och mål. De som väljer oss som utbildare vill arbeta professionellt med sin hund.

Vad letar man efter för egenskaper hos en vårdhund?

Det absolut viktigaste är han hunden ska vara positiv till nya människor, till nya miljöer och till hundar och andra djur. Hunden får inte vara rädd, ängslig eller aggressiv utan ska vara trygg i olika miljöer.

Vi har inga krav på speciell päls, storlek eller andra fysiologiska egenskaper.

Kan man försörja sig på vårdhundsarbete?

Ja, man kan försörja sig på vårdhundsarbetet men räkna med att du behöver tre hundar om du ska arbeta heltid med det. Med flera hundar täcker man upp för löp, sjukdomar och vilotid som vårdhunden behöver. 

Många har halvtidstjänst som undersköterska eller sjuksköterska/lärare och sen arbetar halvtid med sin hund. Att arbeta med sin hund blir som en livsstil.

Det finns olika metoder att träna hund på, hur tränar man på Vårdhundskolan?

Här på vårdhundskolan förespråkar vi positiva moderna träningsmetoder som undviker aversiviteter och bestraffningar. Genom att förstärka de beteenden vi vill ha och hjälpa hunden att förstå vad vi vill når vi oanade möjligheter i samarbetet som vårdhundsteam.

Hur gammal ska hunden vara för att lämplighetstestas?

Hunden ska vara minst ett år när den genomgår det inledande lämplighetstestet.

Hur gammal ska hunden vara för att starta utbildningen?

Hunden ska vara minst ett år vid starten och ha ett godkänt lämplighetstest.

Vilken utbildningsbakgrund krävs av föraren?

Du behöver ha en utbildning inom vård, skola, omsorg, eller liknande. Lägst på gymnasienivå, samt minst två års yrkeserfarenhet eller likvärdigt.

Du kan även i vissa fall gå utbildningen parallellt med att du tex läser undersköterska utbildning.

Hör av dig om du har frågor om just din situation.

Är det sin egen hund man utbildar till vårdhund?

Ja det är din egen hund som du själv äger som du går utbildningen tillsammans med.

Finns det nationell standard för vårdhundsutbildning?

Sedan juni 2013 finns det en nationell standard för lämplighetstest, utbildning och certifiering av förare med vårdhundar, framtagen av Swedish Standards Institute, SIS. Den har nummer 8760000:2013. 

Förarbetet till standarden gjordes i Arvsfondsprojektet ”Hund i vården” som Ingeborg Höök var projektledare för. Under projektets 4 år togs initiativ till bred samverkan med brukarorganisationer, representanter från flera myndigheter som Socialstyrelsen, Jordbruksverket, Smittskyddsinstitutet och Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Initiativet till standarden kom från Ingeborg Höök och Sven Hultman och de samverkade även med Läkarsällskapet, Arbetsterapeutförbundet, mycket vårdpersonal från olika yrkesgrupper, etologer med specialkompetens i hundars beteenden, Sveriges främsta hundinstruktörer och assistanshundsinstruktörer, Svenska Kennelklubben och många, många fler. Det gedigna samverkansprojektet byggde en stabil grund för den Svenska modellen för utbildning av professionella vårdhundsteam. Vårdhundsteam som nu är anställda och mycket uppskattade inom vård och omsorg runt om i landet. 

Hur lång är utbildningen till vårdhund/skolhund?

Utbildningen är ca 1-år, på halvfart, det vill säga 50% av heltid med undervisning via webben med inspelade föreläsningar, fysiska träffar (workshops) samt live onlineträffar med erfarna lärare/instruktörer.

Du kan göra uppehåll men måste slutföra utbildningen inom två år från det du startat.

Vilken utrustning använder man som vårdhundsteam?

Som vårdhundsteam behöver man praktiska kläder i enlighet med platsen man ämnar att jobba på. Hunden behöver ett FAST halsband eller sele (ej stryphalsband eller halvstryp).

Vårdhundsyrket i sig är inte en prylsport MEN beroende på vilka deltagare/patienter/elever man möter samt hur interventionen ser ut kan man behöva t ex aktivitetsspel, olika trycksaker, leksaker i olika material m.m. Under utbildningen visar och demonstrerar vi många olika alternativ. Man kan hitta många av sakerna i vår webshop. [länk till Swedish Dog Academys webshop]

BOKA PLATS PÅ LÄMPLIGHETSTEST IDAG.

Vill du veta mer hur ett lämplighetstest går till? Läs vidare nedan.

 

Vill veta merVill boka plats