Lämplighetstest

Målet: Påbörja vård- eller skolhundsutbildning

N

Rätt hund på rätt plats

N

Skåne, Göteborg, Uppsala

N

Testar genuina socialiteten

N

Skiljer sig från MH & BPH tester

N

Extern testledare

Överblick

Före du startar utbildningen måste din hund göra ett lämplighetstest.

Lämplighetstestet skiljer sig från till exempel mental test och BPH test där man testar hundens personlighet.

I lämplighetstestet så testar vi precis som namnet säger hur lämplig hunden är att arbeta med människor. Vi har arbetat med detta sedan 2008 och vi har sett att de hundar som inte klarar certifieringen är de hundar som inte har den genuina positiva inställningen till människor, hundar och omgivningen.

Lämplighetstestet utförs av en extern testledare för att få en rättvis och objektiv syn på de ekipage som söker till utbildningen.

Här kan ni se en film som kort förklarar lite om lämplighetstestet till vård- skolhund. Vi vill se att hunden är glad, positiv och älskar människor och kan samarbeta med dig som förare. Resten kan man forma fram. Detta kombinerat med hundmöte, miljöstabilitet och objektintresse visar om hunden har goda chanser att klara en utbildning, examen och certifiering.

 

Vad innebär testet?

N

Socialitetstest med testledaren

N

Samarbetstest med föraren

N

Följsamhet

N

Miljökänslighet

N

Objektintresse & apportering

N

Intyg som gäller i upp till 2 år

Boka plats

Om du vill boka lämplighetstest kan du välja datum i listan nedan, då kommer alla datum och mer detaljer fram för respektive planerade lämplighetstest. Sedan klickar du på ”Lägg till i varukorg” för att sedan fullfölja beställningen/bokningen genom vår kassalösning.

Lämplighetstest kostar 2500kr inkl moms

Har du frågor?

Välkommen att boka

Har du möjligen lite funderingar innan du anmäler dig till lämplighetstestet?
Hör av dig till oss så guidar vi dig.

N

Vi är snälla

N

Vi har erfarenhet från olika yrkesgrupper

N

Låt inte tvivel eller oro stoppa din dröm

N

Kontakta oss eller boka din plats nu

Vanliga frågor (FAQ)

Kan blandrashundar utbildas till vårdhund?

Både renrasiga hundar och blandrashundar kan utbildas till vårdhund. Kravet är att hunden får godkänt resultat på det lämplighetstest för blivande vårdhundar som utförs av testledare med behörighet att utföra lämplighetstest enligt kraven i SIS nationella standard.

Kan jag gå utbildningen utan hund?

Du kan gå delar av utbildningen utan hund! Sen lämplighetstestar du din hund, gör praktik och sedan certifieringstest. På din utbildning till vårdhundsförare kan du ”träna upp” hur många vårdhundar du vill.

Vad letar man efter för egenskaper hos en vårdhund?

Det absolut viktigaste är han hunden ska vara positiv till nya människor, till nya miljöer och till hundar och andra djur. Hunden får inte vara rädd, ängslig eller aggressiv utan ska vara trygg i olika miljöer.

Vi har inga krav på speciell päls, storlek eller andra fysiologiska egenskaper.

Det finns olika metoder att träna hund på, hur tränar man på Vårdhundskolan?

Här på vårdhundskolan förespråkar vi positiva moderna träningsmetoder som undviker aversiviteter och bestraffningar. Genom att förstärka de beteenden vi vill ha och hjälpa hunden att förstå vad vi vill når vi oanade möjligheter i samarbetet som vårdhundsteam.

Vilken utrustning använder man som vårhundsteam?

Som vårdhundsteam behöver man praktiska kläder i enlighet med platsen man ämnar att jobba på. Hunden behöver ett FAST halsband eller sele (ej stryphalsband eller halvstryp).

Vårdhundsyrket i sig är inte en prylsport MEN beroende på vilka deltagare/patienter/elever man möter samt hur interventionen ser ut kan man behöva t ex aktivitetsspel, olika trycksaker, leksaker i olika material m.m. Under utbildningen visar och demonstrerar vi många olika alternativ. Man kan hitta många av sakerna i vår webshop. [länk till Swedish Dog Academys webshop]

Kan man arbeta heltid som vårdhundsförare?

Ja, men du behöver tre hundar för att arbeta heltid. När du är färdig vårdhundsförare och certifierat dig med din första hund kan du träna upp fler hundar som du lämplighetstestar och certifierar (dvs du behöver inte gå om hela utbildningen igen.)

Vill du ha hjälp med träningen av ytterligare hundar är du välkommen att kontakta oss för konsultationer.

Hur gammal ska hunden vara för att lämplighetstestas?

Hunden ska vara minst ett år när den genomgår det inledande lämplighetstestet.

Hur gammal ska hunden vara för att starta utbildningen?

Hunden ska vara minst ett år vid starten och ha ett godkänt lämplighetstest.

Jag har en äldre hund, kan jag gå utbildningen?

Oftast rekommenderar vi att hunden är under 4 år vid utbildningens start. Men vi har även haft seniorhundar på utbildningen. De har då oftast erfarenhet av att vara med på boende eller i skolan sedan tidigare. I vissa fall har man redan planer på ytterligare hund men vill starta utbildningen med sin nuvarande.

Vilken utbildningsbakgrund krävs av föraren?

Du behöver ha en utbildning inom vård, skola, omsorg, eller liknande. Lägst på gymnasienivå, samt minst två års yrkeserfarenhet eller likvärdigt. 

Du kan även i vissa fall gå utbildningen parallellt med att du tex läser undersköterska utbildning.

Hör av dig om du har frågor om just din situation.

Är det sin egen hund man utbildar till vårdhund?

Ja det är din egen hund som du själv äger som du går utbildningen tillsammans med.

Finns det nationell standard för vårdhundsutbildning?

Sedan juni 2013 finns det en nationell standard för lämplighetstest, utbildning och certifiering av förare med vårdhundar, framtagen av Swedish Standards Institute, SIS. Den har nummer 8760000:2013. 

Förarbetet till standarden gjordes i Arvsfondsprojektet ”Hund i vården” som Ingeborg Höök var projektledare för. Under projektets 4 år togs initiativ till bred samverkan med brukarorganisationer, representanter från flera myndigheter som Socialstyrelsen, Jordbruksverket, Smittskyddsinstitutet och Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Initiativet till standarden kom från Ingeborg Höök och Sven Hultman och de samverkade även med Läkarsällskapet, Arbetsterapeutförbundet, mycket vårdpersonal från olika yrkesgrupper, etologer med specialkompetens i hundars beteenden, Sveriges främsta hundinstruktörer och assistanshundsinstruktörer, Svenska Kennelklubben och många, många fler. Det gedigna samverkansprojektet byggde en stabil grund för den Svenska modellen för utbildning av professionella vårdhundsteam. Vårdhundsteam som nu är anställda och mycket uppskattade inom vård och omsorg runt om i landet.